Ostatnie Wpisy

CZE

25

linkologia.pl spis.pl
 
zupy

 Młode jarzynki jak: karotki, groszek zielony, fasolkę szparagową, młode ziemniaczki, wszystko pokrajane dusi się każde osobno w maśle. W międzyczasie gotuje się silny rosół wołowy, dodaje 2—3 łyżek pomidorów, oraz uduszone jarzynki, podgrzewa mocno bez gotowania i wlewa do wazy na usmażone grzanki.

 Znalezione obrazy dla zapytania SOUPE A « L A SEVIGNE

elaale   tagi: zupa

CZE

24

linkologia.pl spis.pl
 
mięsa

   Kawałek cielęcej pieczeni pokroić drobno i udusić z tartą cebulką i łyżką masła. Dodać soli i papryki i podlewać ostrożnie, aby się mięso zrumieniiło, a sosu nie było za dużo. Pod koniec dodać 2—3 pomidory i rozetrzeć je w sosie. Na koniec posypać łyżką parmezanu. Potrawkę podaje sie z ugotowanym makaronem włoskim, polanym maslem i posypanym parmezanem .

 Znalezione obrazy dla zapytania CUT FOOD A LA MILANESE.

elaale   tagi:

CZE

23

linkologia.pl spis.pl
 
ciasta i torty

 15 dlag masła utrzeć na pianę, dodawać po jednemu 3 żółtka i po łyżce 10 dag cukrowej mączki, sok i otartą skorkę z połówki cytryny 5 dag parzonych, mielonych migdałów, oraz pianę z 3 białek i 18 diag mączki. Do form y tortowej, natartej masłem, wkłada się 3/4 ciasta, daje warstwę wydryłowanych czereśni, pokrywa resztą ciasta i piecze w wolnym piekarniku przez godzinę.

 Znalezione obrazy dla zapytania PIE WITH CHERRIES

elaale   tagi:

CZE

22

linkologia.pl spis.pl
 
ryby

  Z oczyszczonej i odleżałej w soli przez godzinę ryby, ściąga się skórę z jednej tylko strony i tę właśnie stronę szpikuje się gęsto albo świeżą słoninką, albo paseczkami sardelek. Następnie zawija się głowę ryby nitką, aby się nie rozpadła podczas pieczenia i układa rybę w całości, stroną szpikowaną do góry, na maśle, rozpuszczonym w  wąskiej brytfance. Rybę piecze się powoli przy częstym polewaniu masłem oraz śmietaną, której ma wyjść 1/4 litra. O ile się nie chce użyć śmietany ze względu na jej tuczące właściwości, można rybę polewać samym sokiem wytwarzającym się podczas pieczenia , a po wyjęciu ryby na półmisek, przyprawić pozostały sos sokiem cytrynowym i szczyptą cukru. Jako dodatek krokietki ziemniaczane lub makaron

 Znalezione obrazy dla zapytania SZCZUPAK LUB SANDACZ SZPIKOWANY

elaale   tagi:

CZE

21

linkologia.pl spis.pl
 
naleśniki

 25 dag sera zmielonego i 2 żółtka oraz tyle kwaśnej śmietany, aby się utworzyła gładka łatwa do smarowania masa, cukru i soli do smaku, 2 słodkie i 2 gorzkie miałko utłuczone migdały. Masą tą pokrywa się naleśniki, posypuje wydrylowanemi czereśniami, zwija, układa w wysmarowanym masłem rondelku, polewa śmietanką rozbitą z dwoma żółtkami i cukrem i zapieka w piecyku. Wyłożone na półmisek posypać cukrem waniliowym.

 Znalezione obrazy dla zapytania NALEŚNIKI Z SEREM I CZEREŚNIAMI.

elaale   tagi: naleśniki