Ostatnie Wpisy

LIP

05

linkologia.pl spis.pl
 
przetwory

   1 kg porzeczek i 1 kg pomidorów rozgotować, przetrzeć przez włosiane sito, dodać 50 dag cukru, ugotować na gęstą marmoladą i nalewać póki gorące do słoików. Marmolada ta nadaje sią do sporządzania doskonałych pikantnych sosów do ciemnych mięs, ozorów i t. p

  Znalezione obrazy dla zapytania marmalade and TOMATOES CHERRIES

elaale   tagi: marmolada

LIP

04

linkologia.pl spis.pl
 
desery

 Ósemką śmietanki zagotować z kawałkiem wanilii pod przykryciem . Osobno utrzeć 5 żółtek i 10 dag cukru, zalać garącą śmietanką, ubijać na ogniu aż sie zacznie podnosić, dodać 4 listki żelatyny, rozpuszczonej w łyżce gorącej wody (cedzić przez sitko!) i ubijać krem aż ostygnie, wtedy dodać filiżanką wybranych poziomek czy malin. Krem nakłada sią do formy i zastudza. Wyrzucony na półmisek, otacza sią bita śmietanką i przybiera poziomkami lub malinami.

 Znalezione obrazy dla zapytania JELLIES raspberries

elaale   tagi: desery

LIP

03

linkologia.pl spis.pl
 
sosy

 Z łyżki smalcu wieprzowego, 2 łyżek mąki i łyżki cukru sporządza się ciemniejszą zasmażkę, zallewa wodą i miesza na ogniu, aby była gładka, potem dodaje sie: 4 łyżki tartego piernika, 4 .pełne łyżki wydrelowanych ciemnych czereśni, podgotowanych przedtem z odrobiną wody, listek bobkowy,, 5 ziarn angielskiego pieprzu, sok i otartą skórkę z cytryny, 4 łyżki mielonych orzechów i kieliszek czerwonego wina. Sos po zagotowaniu należy przecedzić przez durszlak w razie potrzeby rozrzedzić rosołem. Podawać można ciepły lub zimny.

 Znalezione obrazy dla zapytania CHERRY SAUCE

elaale   tagi:

LIP

02

linkologia.pl spis.pl
 
zupy

 4 bułeczki otarte zwierzchniej skórki, pokroić na kromki, nalać3/4 litra wody, dodać łyżkę deserową, masła i nitkę szafranu i zagotować ciągle mieszając. 1/4 l śmietanki ubić z dwoma żółtkami, Solą i pieprzem przyprawić zupę, podgrzewając nie gotiując Zupa powinna być gęsta. Podaję się ją posypaną siekaną pietruszką i koperkiem.bez żadnych dodatków.

 Znalezione obrazy dla zapytania SOUP of bread rolls

elaale   tagi:

LIP

01

linkologia.pl spis.pl
 
mięsa

  Ulubiona potrawa Wiedeńczyków, odawana zazwyczaj na śniadanie. Na te potrawę używa się wieprzowiny od brzucha, głowizny lub kolanka. Mięso przystawia się do gotowania w garnku grubym emaliowanym, z wodą pod przykryciem, dodaje się lyżkę octu, cebulę, soli, całego pieprzu i listek laurowy, zagotowuje, zdejmuje pianę, aby mięso bylo czyste i gotuje na wolnym ogniu powoli przez 1.5do 2 godzin. Trzonkiem drewnianej lyżki, która powinna łatwo wchodzić w mięso, próbuje się jego miękkość. Wylożone na półmisek i pokrajane, posypuje się gęsto tartym chrzanem i polewa gorącym rosołem. Podaje sie z ziemniaczkami w mundurkach. 

 Znalezione obrazy dla zapytania Meat with horseradish

elaale   tagi: