Ostatnie Wpisy

STY

09

linkologia.pl spis.pl
 
sosy

 3 żółtka rozbić z 1/2 l rosołu wołowego, dodać 2 łyżki oliwy, łyżkę musztardy, następnie ubijać na parze aż zgęstnieje. Sok cytrynowy, sól i cukier do smaku 

 Znalezione obrazy dla zapytania SOS REMULADOWY .

elaale   tagi:

STY

08

linkologia.pl spis.pl
 
dodatki do zup

  2 jaja i 3 łyżki mleka z szczyptą soli rozkłócić, wlać do masłem natartego rondelka, wstawić do drugiego z gorącą wodą i postawić na brzegu blachy lub do niezbyt gorącego piecyka, aby się powoli ścinał. Przy zbyt gorącym kremik zetnie się nie ­równo i będzie nie ładny. Gotowy i ostudzony kraje się w równą kostkę i podaje w rosole .

 Znalezione obrazy dla zapytania kostka z jaj do rosołu

elaale   tagi:

STY

07

linkologia.pl spis.pl
 
drób

  Farsz:
cielęca wątróbka, pół francuskiej bułki, łyżka masła, 2 jaja , 2 żółtka, pół szklanki rodzynków, trochę pieprzu, albo muszkatołowej gałki, 2 kostki cukru.
Drugi farsz :
6 jaj, pół szklanki rodzynków, trochę szafranu, łyżka masła, 1 szkl. sucharka, 1—1 i1/2 szklanki mleka .
Trzeci farsz :
40 dag kasztanów, 10 dag smalcu, łyżka masła, 5 dag migdałów, 1 szkl. sucharka, 1 i 1/2 szklanki mleka, łyżka cukru, trochę muszkatołowej, gałki. 

Oskubać, oczyścić indyka i pozostawić w chłodnym miejscu; wyłamać ostrożnie kość piersiową i przygotować nadzie­nie w następujący sposób: ugotować i pokrajać drobno wątróbkę, posolić, dodać kawałek bułki w mleku wymoczonej, lub sucharka, łyżkę masła, parę całych jaj i parę żółtek, rodzynków drobnych bez pestek, angielskiego pieprzu, lub gałki muszkatołowej i cukru. Zmieszać to w jedną masę, którą nałożyć za skórę indyka od wola do piersi, tylko niezbyt grubo, aby nie pękł w pieczeniu; piec na rożnie, lub brytfannie, z wolna polewając masłem. 
Moż­na farsz robić i bez wątróbki, tylko dodać cztery jaja na twardo  i dwa  surowe, rodzynki czarne bez pestek i szafranu, utartego na proszek; lub też, zamiast jaj i rodzynków, dać kasztanów pieczonych obranych z łupin, dodać jeszcze 10 dag smalcu w kostkę skrajanego, trochę oczyszczonych i pokrajanych migdałów, a wszystko rozmieszane z poprzednim farszem, będzie doskonałe .
 
 Znalezione obrazy dla zapytania INDYK PIECZONY NADZIEWANY .
elaale   tagi:

STY

06

linkologia.pl spis.pl
 
ciasta i torty

 25 dag masła utrzeć na pianę, następnie dodawać po łyżce 25 dag cukru pudru i po jednem 5 całych jaj oraz również po łyżce 25 dag dobrej sypkiej mąki. Ucieranie trwać musi; 30—40 minut, od, tego zależy dobroć ciasta. Wanilia lub utarta skórka cytrynowa dla zapachu. Ciasto wlewa się do natartej masłem i mąką wysypanej formy i piecze stopniując ciepłotę pieca przez całą godzinę.

 Znalezione obrazy dla zapytania babka  KRÓLEWSKa

elaale   tagi:

STY

05

linkologia.pl spis.pl
 
przystawki, ryby

 Proporcja: 2 kg węgorza, 3 bobkowe liście, 6 ziarn pieprzu, 1 pietruszka, 1 marchew, 1 cebula, pół pora, 1 seler, pół szklanki octu, 1/2 szklanki auszpiku, pół szklanki oliwy, kapary, korniszony, oliwki. Sos musztardowy.
Węgorza oczyścić, pokrajać w dzwonka, posolić i ugotować w smaku z włoszczyzną i korzeniam i z dodaniem octu. Potem wyjąć, aby ochłód i ułożyć na półmisku. Ubić na pianę pół litra auszpiku i pół szklanki oliwy, aby zbielało, jak śmietana, maczać w tym każde dzwonko węgorza, układać na innym półmisku i garnirować każde dzwonko korniszonami, w kostkę pokrajanymi, kaparami lub oliwkami i tak wydać, podając osobno sos musztardowy, albo zaprawioną śmietanę z żółtkami i rakowym. masłem. 

 Znalezione obrazy dla zapytania ŁOSOŚ dzwonka W  AUSZPIKU

elaale   tagi: