Ostatnie Wpisy

LIS

09

linkologia.pl spis.pl
 
ziemniaki

 Ugotować ziemniaki w łupinach w słonej wodzie, potem obrać i maczać każdy w rozbitym z woda żółtku, obsypać tartą bulką, podło­żyć masła na blaszany półmisek i wstawić na kilka minut do pieca.

 Znalezione obrazy dla zapytania ziemniaki w bułce tartej

elaale   tagi:

LIS

08

linkologia.pl spis.pl
 
przetwory

 Nie bardzo dojrzałą dynie, ołupaną i oczyszczoną z pestek i miękkiego ośrodka, kraje się w kawałki niezbyt małe, zalewa się winnym octem i pozostawia w nim przez 24 godzin. Z cukru wziętego w ilości równej wadze dyni, gotuje się gęsty syrop, wkłada osączoną dobrze dynię, dodaje sok i drobno pokrajaną łupkę z cytryny i gotuje powoli, aż dynia stanie sie przeźroczystą. Wyjęte kawałki układa się w słoju, a syrop gotuje się dalej do drugiej próby, tj. jeśli odrobina syropu wzięta między palce ciągnie długie nitki. Syropem zalewa się ułożone w szerszym naczyniu (dla łatwiejszego wyjmowania) kawałki dyni i zawią­zuje po wystudzeniu. 

 Znalezione obrazy dla zapytania KONFITURA Z DYNI

elaale   tagi:

LIS

07

linkologia.pl spis.pl
 
przystawki

  Ugotowaną i wyciśniętą z wody główkę kapusty kraje się na cienkie płaty, macza w cieście trochę gęściejszym niż naleśnikowe i smaży na mieszanym tłuszczu z obu stron na ró­żowy kolor. Sos śmietanowy z koprem lub ziemniaczki jako dodatek.

 Znalezione obrazy dla zapytania kapusta włoska w cieście naleśnikowym

elaale   tagi:

LIS

06

linkologia.pl spis.pl
 
przystawki

 14 dag przetartych gotowanych ziemniaków, 3 dag masła , 2 żółtka , 20 dag mąki, pół łyżeczki soli, 1 i 1/2 dag drożdzy rozpuszczonych w łyżce mleka, zagnieść razem i wyrobić na gładkie ciasto, następnie wywałkować na grubość grzbietu noża i wykrawać kieliszkiem okrągłe placuszki . Krokietkami takimi obkłada się polędwicęlub podaje sie do innych mięs smazonych. 

 Znalezione obrazy dla zapytania KROKIETY Z ZIEMNIAKÓW nadziewane siekaną szynką

Z tego samego ciasta przyrządzić  można inną przystawkę przez nadzianie siekaną szynką, móźdżkiem itp. w taki sam sposób jak nadziewa się pączki. Więc na dolny placuszek nakłada się szynkę i przykrywa drugim, obciska brzegi i wykrawa powtornie. Dalsze postępowanie jak przy krokietach.

 Znalezione obrazy dla zapytania KROKIETY Z ZIEMNIAKÓW nadziewane siekaną szynką

elaale   tagi:

LIS

05

linkologia.pl spis.pl
 
podroby

 Parę ozorków cielę­cych, obgotowanych i obciągniętych z błony, gotuje się w wodzie z jarzynami tak, aby po ugotowaniu mało tylko rosołu zostało. Parę pomidorów (mogą być z puszki)  dusi się z cebulką i masłem, zasypuje łyżką mąki i zalewa rosołem z pod ozorków, następnie przeciera się wszystko przez sito, dorabia smak solą, szczyptą cukru oraz sokiem cytrynowym lub octem, wkłada pokrajane w skośne płatki ozorki i zaciąga jeszcze raz na ogniu. 

 Znalezione obrazy dla zapytania Cielęce ozorki w sosie pomidorowym

elaale   tagi: cielęcina

bilbii446a | bagnecjareklamowawroclaw8 | czesc-wszystkim-d | kogalesse | pan-juzek | Mailing