Ostatnie Wpisy

STY

14

linkologia.pl spis.pl
 
mięsa

  Utłuczone równo kotleciki posypuje się mąką i osmaża szybko z obu stron na maśle, podlewa rosołem, dodaje 10 dag oczyszczonych i pokrajanych pieczarek i dusi razem pod pokrywą. W końcu zaprawia sie solą i pieprzem, zaprusza mąką, pogotować i wydać w razem z ryżem lub puree z ziemniaczków

 Znalezione obrazy dla zapytania VEAL CHOPS WITH MUSHROOMS.

elaale   tagi:

STY

13

linkologia.pl spis.pl
 
ciasta i torty

 14 dag cukru pudru i 2 białka wymieszać, następnie ubijać na parze aż się utworzy gęsta piana. Po wystudzeniu dodaje się 10 dag grubo tłuczonych orzechów lub migdałów i kładzie łyżeczką na posmarowanej masłem lub natartej woskiem blasze małe kulki i piecze w wolnym piecu. Zdejmować należy szybko póki gorące, bo łatwo się kruszą. Dla mniej doświadczonych zaleca się pieczenie na opłatku nie wprost nu blaszce.

 Znalezione obrazy dla zapytania MACAROONS.

elaale   tagi:

STY

12

linkologia.pl spis.pl
 
ryby

 4 śledzie (holenderskie) oczy­ścić z łusek i soli wymyć i namoczyć w wodzie z mlekiem na 24 godzin. Następnie obciągnąć ze skórki, obrać z ości, a mięso przepuścić przez młynek z namoczoną w mleku małą bułeczką. Dodać jajko, usmażoną w maśle małą utartą cebulke i szczyptę pieprzu, wymieszać doskonale, formować małe podłużne kotlety, obtarzać w tartej osianej bułce i smażyć na maśle. Podaje się ułożone w rząd na półmisku, obok przeciśniete przez, maszynkę ziemniaczki (tzw. ryż ziemniaczany) osobno rumiane masło lub ostry sos musztardowy lub inny.

 Znalezione obrazy dla zapytania KOTLETY ŚLEDZIOWE .

elaale   tagi:

STY

11

linkologia.pl spis.pl
 
sałatki

     Główkę bia­łej kapusty zeszatkować, zagotować, odlać i gotować następnie przez 10 minut w słonej wodzie. Wyrzucić na sito i dobrze osączyć z wody. Podobnie postąpić z główką czerwonej kapusty z tą różnicą, że nie należy jej parzyć, tylko od razu gotować przez 10 minut w wodzie z solą i odrobiną kminku, a po odcedzeniu zalać natychmiast octem, aby odzyskała czerwony kolor. Sporządzić majonez z 2 żółtek i 1/4 1 oliwy, dolewanej kroplami. Dla ostrożności poleca się ucierać majonez najpierw z 1 żółtka, a w razie gdyby dobrze nie gęstniał, utrzeć w innym naczyniu drugie żółtko przy dolewaniu „ zważonego", tj. nieudanego majonezu i reszty oliwy. Pod koniec ucierania można już dolewać więcej oliwy. (Jaja i oliwa powinny mieć temperaturę pokojową, z zazimnych dodatków majonez się nie uda). Ostudzoną dobrze kapustę miesza się, każdą zosobna z majonezem podzielonym na dwie części i układa trójkątami z mieniając kolory na szklanej salaterce. Chcąc mieć sałatkę ostrzejszą, można ją zaprawić tartą cebulką i białym pieprzem.

 Znalezione obrazy dla zapytania With two-color CABBAGE SALAD

elaale   tagi:

STY

10

linkologia.pl spis.pl
 

     Ugotować rosół z 25 dag mięsa i 25 dag kości. Osobno dusić na maśle różne drobno pokrajane jarzyny, aż się trochę zrumienią; po czym dolewać po trochu rosołu aż jarzyny zmiękną, następnie dodaje się kawałek włoskiej kapusty pokrajanej drobno, trochę groszku zielonego  z puszki oraz kilkanaście drobnych główek brukselki osobno ugotowanej. Dolać resztę rosołu, podać z kremikiem jajecznym lub smażonym groszkiem .

 Znalezione obrazy dla zapytania Julienne soupe

elaale   tagi: