Ostatnie Wpisy

LIS

14

linkologia.pl spis.pl
 
sosy

 Ćwierć litra rosołu z kury, łyżkę soku cytrynowego, 2 łyżki roztopionego masła roślinnego, 3 żółtka, łyżeczkę mąki, szczyptę soli, cukru i bia­łego pieprzu, roztrzepać, a następnie ubijać na parze (wstawiono do większego naczynia z gorącą wodą) aż zgęstnieje.

 Znalezione obrazy dla zapytania SOS HOLENDERSKI,

elaale   tagi:

LIS

13

linkologia.pl spis.pl
 
pasztety

  50 dag wątróbki zemleć dwa razy z dwoma w mleku rozmoczoncmi bułkami, dodać 2 łyżki topionego masła, soli, pieprzu — kto lubi gałki muszkatołwej lub tartej cebulki, 2 żółtka, piane z 2- białek. Wymieszaną dokładnie masę, nakłada się do masłem suto natartego rondelka i piecze przez pół godziny lub gotuje na parze godzinę. Doskonała potrawa na ciepło lub zimno

 Znalezione obrazy dla zapytania PASZTET Z CIELĘCEJ WĄTROBY.

elaale   tagi: podroby

LIS

12

linkologia.pl spis.pl
 
drób

 Z kości piersiowej zdejmuje się na surowo całe mięso bez uszkodzenia skórki. Wyjęte mięso miele się dwa razy z namoczoną w wodzie i wyciśniętą bułeczką, następnie dodając całe jajko, soli, pieprzu, łyżkę gęsiego smalcu, roztarty ząbek czosnku lub łyżkę siekanej pietruszki, uciera się farsz łyżką przez kilka minut. Gotowy farsz układa się z powrotem na kości piersiowej pod skórką, umacnia nitką, aby nie wypłynął, polewa gorącą wodą i piecze w piekarniku przy częstym polewaniu. Podaje się pokrajany w skośne plastry; jako dodadek  czerwona kapusta lub sałata z kiszonej kapusty.

 Znalezione obrazy dla zapytania GĘŚ FASZEROWANA.

elaale   tagi:

LIS

11

linkologia.pl spis.pl
 
desery

Dużą pomarańczę gotuje się przez 3 godziny, zmieniając co godzinę wodę. Ugotowaną przeciera się przez sito, dodaje się 8 dag cukru pudru z 5 zółtkami i 3 łyżki tartych biszkoptów. Gotować w formie budyniowej przez pół godziny. Podawać z szodonem.

 Znalezione obrazy dla zapytania Orange pudding

elaale   tagi: deser

LIS

10

linkologia.pl spis.pl
 
ryby

 Szczególnie znany u nas dorsz, zasługują w obecnych czasach na większe rozpowszechnienie. Zapach niemiły, dla którego w niektó­rych domach ryba morska nie jest używana, traci sie przy umiejetnym przygotowaniu. Rybę należy wymyć w kilku wodach, obsuszyć ściereczką, posolić i natrzeć sokiem cytrynowym przynajmniej na 3 godziny przed gotowaniem . Do smaku jarzynowego lub tylko wody z solą, w której sie ryba ma gotować, dodaje się łyżkę octu 1 kawałek węgla drzewnego, poprzednio opłukanego zimną wodą. Rybę pokrajaną na dzwonka, wkłada się do przestudzonego smaku, zagotowuje, następnie odstawia na bok, aby sie bardzo powoli gotowała, inaczej sie rozpadnie. Gotuje sie zależnie od grubości dzwon 15—20 minut. Wyjętą z wody i osączoną polewa sie rumianem masłem. Również jakiś sos ostry nadaje sie do tej ryby.

Znalezione obrazy dla zapytania DORSZ gotowany


Bardzo smaczny jest też dorsz przygotowany jak powyżej, tylko na surowo obciągnięty ze skórki i obrany z ości, następnie, panierowany w jajku i bułce i smażony w mieszanym, tłuszczu tak, aby pojedyncze kawałki swobodnie w nim pływały. Ryba w ten sposób przyrządzona jest też dobra podana na zimno z sosem tatarskim. 

  Znalezione obrazy dla zapytania DORSZ panierowany w sosie tatarskim

elaale   tagi:

bilbii446a | bagnecjareklamowawroclaw8 | czesc-wszystkim-d | kogalesse | pan-juzek | Mailing