Ostatnie Wpisy

LIP

10

linkologia.pl spis.pl
 
pieczywo, przystawki

 10 dag bułki, 1 jajko, 1/2 szklanki mleka, 5 dag. bułki tartej, sól. 

Zamoczyć grzanki w mleku, opanierować w buleczce  i obsmażyć z dwóch stron . 
Sos pomidorowy: 4 duże pomidory udusić na puree (4 łyżki puree pomidorego), rozbić w szklance gorącej  włożyć masła wielkości orzecha włoskiego, zagotować i zaprawić mąką.  Dla smaku posiekać drobno pietruszki lub koperku zielonego. Polać tym sosem gorące grzanki.
 
 Znalezione obrazy dla zapytania The toasts TOMATO SAUCE
elaale   tagi:

LIP

09

linkologia.pl spis.pl
 
zupy

  Liście młodych buraczków razem z łodyżkami, dobrze wypłukane, lecz nie moczone długo, osacza się z wody na durszlaku, następnie kraje sie w kawałki, zalewa zimną wodą i gotuje do miękkości. Osobno gotuje się w małej ilości wody odciętę poprzednio od liiści buraczki, oskrobane ze skórki i pokrajane w plasterki . Odcedzony smak z llistków,, t j . z botwinki, miesza się z ugotowanymi buraczkami, zaprawić sokiem z cytrynowym lub kwaskiem, solą i cukrem, zagotowuje i podprawia się go 1/4  l śmietany roztrzepanej z  1—2 żółtek i łyyżeczki mąki i siekanego koperku. Barszczyk ten dobry jest na cieplo lub też zimny . 

W niektórych kuchniach nie odcedza się liści, lecz pozostawia je w barszczyku,  który wtedy wygląda trochę gorzej, lecz jest bardzo smaczny i zdrowy. Jako dodatek ziemnaczki lub twarde jajko .
 Znalezione obrazy dla zapytania BARSZCZ Z BOTWINKI
elaale   tagi:

LIP

08

linkologia.pl spis.pl
 
drób

   Pokrajany na części kurczak razem z podróbkami  dusi sie na odrobinie masła przy częstym podlewaniu rosołem z kości cielęcych Miękkie mięso wyjmuje się a sos posypuje się łyżeczką mąki, dodaje soku cytrynowego, odrobinę skórki  nada smak szczypta soli i cukru . Jako dodatek, na sypko ugotowany ryż lub grysik  na gęsto .

 Znalezione obrazy dla zapytania POTRAWKA Z KURCZAKA Z CYTRYNĄ

elaale   tagi:

LIP

07

linkologia.pl spis.pl
 
napoje alkoholowe, przetwory

 56 dag orzechów włoskich jeszcze zielonych, kraje się w kawałki do słoja, nalewa 1i 1/4 l dobrego spirytusu lub źytniówki, zawią­zuje i stawia na 40 dni w zaciszne, o ile możności słoneczne miejsce. Następnie przecedza się przez płótno, orzechy odrzuca, a do spirytusu dolewa się 5/8 śliwowicy, dodaje po 1 dag goździków i cynamonu, 4 dag smażonych skórek pomarańczowych, drobno pokrajanych oraz 56 dag cukru. Nalewka stać musi dalsze trzy tygodnie potem się ją filtruje i zlewa do butelek.

 Znalezione obrazy dla zapytania Liquor GREEN NUTS

elaale   tagi: nalewka

LIP

06

linkologia.pl spis.pl
 
przetwory, ryby

  Oczyszczone ryby nasala się i odstawia, tym czasem gotuje się smak z jarzyn ładnie pokrajanych . Gdy jarzyny są na pół ugotowane, dodaje się (na litr smaku) kieliszek winnego octu, szklaneczkę kwaśnego wiina, dwie kostki cukru, parę liści laurowych, ziela angielskiego i  pieprzu zwykłego w całości, oraz cebulę pokrajaną w krążki, wkładać rybę całą,, lub jeśli  w iększa, pokrajaną w dzwonka i gotuje w smaku powoli do rniękkóści, po czym się odstawia naczynie wraz z rybą. Po zupełnym ostudzeniu układa się rybę w słoju i zalewa smakiem. Marynatę przechowuje się w suchym i chłodnym miejscu nawet parę tygodni. 

 Znalezione obrazy dla zapytania PSTRĄGI W MARYNACIE

Inny sposób mniej znany, zaleca usmażyć rybę na o liwie, ułożyć w słoju i zalać ostudzonym smakiem i ugotowanym z odjętych główek i ogonów, oraz jarzyn i innych dodatków, jak wyżej podano
 Znalezione obrazy dla zapytania PSTRĄGI W MARYNACIE
elaale   tagi: