Ostatnie Wpisy

WRZ

17

linkologia.pl spis.pl
 
przystawki

  1 do 2 kg dyszka cielęcego wyżyłować, wyjąć kości, ubić palką, zwinąć, formując kształt ryby, owiązać sznurkiem, ułożyć w podłużnym naczyniu i zalać bajcem nagotowanym z lekkiego octu i korzeni oraz rosołu z porąbanych kości. Mięso powinno być bajcem przykryte. Następnie gotuje sie miąso przez 3 godziny, po czym odstawia sie je, pozostawiając w smaku do drugiego dnia. Wyjąwszy, zdjąć sznurek z mięsa, ułożyć je na półmisku, pokrajane w plastry i oblać następującym sosem majonezowym: 3 twarde żółtka przetrzeć przez sito i ucierać, dodając po kropli 25 dag dobrej oliwy, w trakcie ucierania dodać jeszcze dwa surowe żółtka. Dobrze gesty majonez rozprowadza sie sokiem z 2 cytryn, dodaje 2 oczyszczone i roztarte sardelki oraz łyżkę kaparów. Soli, pieprzu białego i cukru do smaku.

 Znalezione obrazy dla zapytania CIELĘCINA JAKO ŁOSOŚ W MAJONEZIE .

elaale   tagi: przystawka

WRZ

16

linkologia.pl spis.pl
 
desery

 2 dag kawy zalać filiżanką wrzącej śmietanki i przecedzić. Osobno utrzeć 4 żółtka i 10 dag cukrowej mączki, zalać gorącą kawą i zaciągnąć (nie gotować!) na ogniu, 6 listków najcieńszej żelatyny rozpuścić w dwóch łyżkach gorącej wody i przecedzić do kremu. Z 2 białek ubić pianę, dodać do krernu wraz z pół litrem bitej śmietanki. Krem wlać do formy wypłukanej zimną wodą i zastudzić na lodzie. Podaje się z waflami lub kruchymi ciasteczkami.

 Znalezione obrazy dla zapytania KAFFEE CREME

elaale   tagi: deser

WRZ

15

linkologia.pl spis.pl
 
ryby

  Szczupak pokrajany, ugotowany w słonej wodzie z jarzyną, ułożony następnie na półmisku polewa sią sosem. Przepis na sos z łyżki masła i tyleż mąki robi się jasną zasmażkę, zalewa ją rosołem, w którym się ryba gotowała, dodaje łyżkę siekanej zielonej pietruszki i podprawia dwoma żółtkami.

 Znalezione obrazy dla zapytania In PIKE GREEN SAUCE

elaale   tagi: ryba

WRZ

14

linkologia.pl spis.pl
 
sosy

  do ryb lub zimnych mięs, podawany również do mięs prędkich i z rusztu. Dodatki: 2 twarde żółtka, przetarte przez sitko, 1 żółtko surowe, 2 łyżki oliwy stołowej, dodawanej do żółtek po kropli przy ucieraniu, łyżeczka kremskiej musztardy, sok z 1 cytryny lub łyżka dobrego octu, szczypta soli i cukru, oraz pare kropli przyprawy. Utartą masę rozprowadza się silnym rosołem i dodaje w końcu łyżeczkę drobno usiekanej zielonej pietruszki. Sos powinien być zawiesisty

   Znalezione obrazy dla zapytania sauce Remuladowy

elaale   tagi:

WRZ

13

linkologia.pl spis.pl
 

 25 dag obranych ogórków kraje się w kostkę po ich poprzednim oczyszczeniu z miąższu i pestek. Na łyżce masła dusi się 25 dag pomidorów, przeciera przez sito, miesza z ogórkam i i dusi razem z dodatkiem usmażonej osobno siekanej cebulki; w końcu dodaje się zasmażkę z łyżką masła i mąki, podlewa odrobiną rosołu i podaje się z włoskim lub domowym makaronem.

 Znalezione obrazy dla zapytania Cucumbers stewed with tomatoes.

  

elaale   tagi:

Kalendarz

pn wt sr cz pt so nd
28293031123
45678910
11121314151617
18192021222324
2526272829301

Ksiega gości

Księga gości

c-o-o | derryblog | zyciem-pisane | podnosnikikoszowe | angel-of-darkness-88 | Mailing