Komentarze

LIP

09

linkologia.pl spis.pl
 
zupy

  Liście młodych buraczków razem z łodyżkami, dobrze wypłukane, lecz nie moczone długo, osacza się z wody na durszlaku, następnie kraje sie w kawałki, zalewa zimną wodą i gotuje do miękkości. Osobno gotuje się w małej ilości wody odciętę poprzednio od liiści buraczki, oskrobane ze skórki i pokrajane w plasterki . Odcedzony smak z llistków,, t j . z botwinki, miesza się z ugotowanymi buraczkami, zaprawić sokiem z cytrynowym lub kwaskiem, solą i cukrem, zagotowuje i podprawia się go 1/4  l śmietany roztrzepanej z  1—2 żółtek i łyyżeczki mąki i siekanego koperku. Barszczyk ten dobry jest na cieplo lub też zimny . 

W niektórych kuchniach nie odcedza się liści, lecz pozostawia je w barszczyku,  który wtedy wygląda trochę gorzej, lecz jest bardzo smaczny i zdrowy. Jako dodatek ziemnaczki lub twarde jajko .
 Znalezione obrazy dla zapytania BARSZCZ Z BOTWINKI
elaale   tagi:
Brak komentarzy