Archiwum - lipca 2018

LIP

15

linkologia.pl spis.pl
 
drób

  Parę tłustych kurcząt oczyścić zewnątrz i wewnątrz dokładnie, odciąć skrzydełka i karczki przepołowić każde, natrzeć połówki solą i oliwą. Po godzinie układa się kurczęta mię­sną stroną na ruszcie i opieka szybko na ognliu. (W braku urządzenia rusztowego można opiekać na patelni). Opieczone połówki kurcząt macza się w mieszaninie, sporzą­dzonej z łyżki musztardy, łyżki oliwy i bulionu, osypuje mąką i dopieka na brytfance w piekarniku. Przed podaniem na stół polewa się świeżym, roztopionym, gorącym masłem. Ryż lub ziemniaczki jako dodatek.

 

 Znalezione obrazy dla zapytania AMERICAN CHICKEN

elaale   tagi:

LIP

14

linkologia.pl spis.pl
 
ciasta i torty

 Zrobić rozczyn z l 1/2 dag drożdży w filiżance letniego mleka z łyżeczką cukru i odstawić aby rósł. 15 dag masła ubić z 2 całymi jajam i i 3 żółtkami, zmięszać z wyrośniętym rozczynem, dodać 20 dag mąki i pół łyżki soli, wybić ciasto aż się tworzą pęcherze, na­łożyć do formy wieńcowej, do połowy wysokości, pozostawić w cieple aż się forma wypełni i upiec. Ciasto wyrzucone na płytę tortową polewa się syropem zagotowanym z pół szklanki wody, 16 dag cukru, soku z 1 pomarańczy i 1 cytryny oraz sporego kieliszka rumu. Polewa się po trochu, aby ciasto dobrze nasiąkło. Próżny środek wypełnia się ocukrzoną bitą śmietaną, wymieszaną z poziomkami.

 Znalezione obrazy dla zapytania Savarin

elaale   tagi: ciasta i torty

LIP

13

linkologia.pl spis.pl
 
przystawki, ryby, ryż

   25 dag ryby (n ajlepiej do tej potrawy nadaje się łosios, szczupak lub sandacz), ugotowanej w wodzie z solą i łyżką. octu. obiera się z ości i kruszy na drobne kawałki. Filiżankę ryżu gotuje się z filiżanką wody i filiżanką mleka ma sypko. Dwa. żóitika uciera się z łyżką masła, dodaje soli i pieprzu szczyptę, łyżeczkę soku cytrynowego, miesza z ryżern i pokruszoną rybą razem z pianą  z pozostałych 2 białek. Masę nakłada się do rondelka, natartego masłem i wysypanego bułeczką i piecze w gorącym piekarniku przez 30 minut. Po upieczeniu wykłada się potrawę na większy, okrągły półmisek i garnitruje dookoła łyżkami zielonego groszku i marchewki na przemian. Osobno w sosjerce podać sos.

 Znalezione obrazy dla zapytania POTRAWA Z RYBY z marchewka i groszkiem oraz ryżem .

elaale   tagi:

LIP

12

linkologia.pl spis.pl
 
warzywa

Ugotowany w słonej wodzie kalafior, osącza się z wody uklada w całości na ogniotrwałej salatrece. Z 3 dag masła i 5 dag mąki robi się jasną zasmażkę zalewa 1/8 l mleka lub śmietanki, zagotowuje na gładką masę, zaprawia solą, pieprzem i siekaną zieloną pietruszką. Osobno uciera się 5 dag masła z 2 żółtkami, miesza z poprzednio przygotowaną i wystudzoną masą w końcu wmieszać lekko pianę z 5 białek, pokryć kalafior i wstawić do pieca na 10 minut.

 Znalezione obrazy dla zapytania SUFLET Z KALAFIORA

elaale   tagi:

LIP

11

linkologia.pl spis.pl
 
desery

 Różne sezonowe owoce, oczyszczone i pozbawione pestek, kraje się (o ile możliwości nożom z srebrnem lub kościanem ostrzem, (owoce zmieniają smak od stali) na drobne części, układa na salaterce, posypuje siekanymi orzechami i polewa gorącym gęstym syropem cukrowym z kieliszkiem rumu lub maraschina, przykrywa i ostudza, następnie wlożyć do lodówki. Podaje się bardzo zimny z kruchymi ciastkami lub waflami. 

 Znalezione obrazy dla zapytania SURÓWKA Z OWOCÓW Z  GĘSTYM SYROPEM RUMOWYM

elaale   tagi: