Archiwum - kwietnia 2018

KWI

30

linkologia.pl spis.pl
 
zupy

  Szparagi powinny być przed obieraniem starannie umyte. Obierzyny i odcięte końce gotuje się w słonej wodzie z szczyptą cukru, następnie przeciera się je przez sito i zaprawia zasmażką z łyżki masła i lyżki mąki, zalaną mlekiem. Dodatek — grzanki.

 Znalezione obrazy dla zapytania ASPARAGUS SOUP

elaale   tagi: zupa

KWI

29

linkologia.pl spis.pl
 
drób

 Oczyszczone gołąbki naszpikować gęsto młodą słoniną i udusić na maśle. Wątróbkę i resztę podróbek udusić osobno z cebulką, zemleć w młynku i rozetrzeć na gorąco z całem jajkiem. Czerstwą bulkę skrajać na okrągłe płatki, przeciągnąć przez mleko z jajkiem, osmażać z obu stron na maśle, smarować przygotowanym farszem, obłożyć na półmisku przekrojone na połówki gołąbki i wstawić jeszcze raz na kilka minut do gorącego piekarnika.

 Znalezione obrazy dla zapytania baked pigeons and stale bread

elaale   tagi: mięso

KWI

28

linkologia.pl spis.pl
 
ciasta i torty

  5 żółtek ubić na parze z 15 dag cukru i kawałkiem wanilii na gęsty krem; mieszać aż ostygnie. Osobno utrzeć 12 dag deserowego masła i zmieszać je z kremem. Krem dzieli się na dwie połowy; do jednej dodaje, się l0 dag rozmiękczonej w cieple czekolady, do drugiej parę łyżeczek mocnej czarnej kawy. Masa tą przekłada się grubo biszkopty i układa ją w dwie warstwy na kryształowej misie, kropi mlekiem lub śmietanką i wstawia na 3 godziny do lodówki. Przed podaniem pokrywa się tort bitą śmietaną.

 Znalezione obrazy dla zapytania biscuit cake with whipped cream

elaale   tagi:

KWI

27

linkologia.pl spis.pl
 
ryby

  Oczyszczonego sandacza lub inną białą rybę gotuje się w słonej wodzie z dodatkiem szklanki wina, paru plasterków cytryny bez pestek i kilku ziarnek pieprzu. Ugotowaną rybę wyjmuje się na półmisek i sporządza sos, licząc na osobę: 1 żółtko, 1 łyżkę wina i 1 łyżkę rosołu spod ryby, pół łyżeczki mąki, szczyptę cukru i soli. Wszystkie te dodatki ubija się na parze na pienisty sos szodonowy, którym się pokrywa częściowo rybę, resztę zaś sosu podaje się w sosjerce. Makaron lub ziemniaki jaku dodatek.

   Znalezione obrazy dla zapytania Fisch im Fisch-Stein gebraten

elaale   tagi:

KWI

26

linkologia.pl spis.pl
 
zapiekanki

 1 kg szpinaku gotuje się z solą bez przykrycia (bo straci kolor) przez 10 minut, wyrzuca na durszlak i przelewa zimną wodą. Odciśnięty z wody, miesza się go z łyżeczką masła, soli o ile potrzeba i układa w wytłuszczonej i wysypanej bułką formie, zalewa podaną poniżej masą, zapieka przez 15 minut, podaje na stół w formie otoczonej serwetą.
Masa: z 5 dag masła i tyleż mąki, usmażyć jasną zasmażkę, zalać pół szklanką mleka, dodać 3 dag parmezanu i wymieszać na gładką masę. Następnie domieszać 4 żółtka i pianę z 4 białek. Podaje się natychmiast, bo łatwo opada.

 Znalezione obrazy dla zapytania épinards cuits au four

elaale   tagi: