Archiwum - września 2017

WRZ

30

linkologia.pl spis.pl
 
desery

 Równej wielkości jabłka obrane i wydrążone z pestek i łusek, gotuje się w wodzie z cukrem, skórką cytrynową i odrobiną wina, uważając, aby się nie rozpadły. Ostudzone wyjmuje się z soku, w którym się gotowały, układa na szklanej salaterce, napełnia wydrążenie galaretką porzeczkową, wiśniową lub każdą inną i ubiera gęstym kremem waniliowym lub bitą śmietaną.

 Znalezione obrazy dla zapytania jabłka GOTOWANE z galaretką

elaale   tagi:

WRZ

29

linkologia.pl spis.pl
 

 Proporcja:
1 szczupak, 7—8 szklanek kwasu buraczanego, łyżka mąki, łyżka oliwy, 50 dag rodzynków, 1 cytryna, 1 brukiew, 1 kalarepa, 1por, 1 burak słodki., 1 - 2 marchwie, 1 seler, 2 pietruszki, 1 cebula,
trochę angielskiego pieprzu i bobkowych liści.
8 szklanek kwasu buraczanego przegotować z włoszczyzną i podanymi jarzynami. Szczupaka dużego, nasolonego, pokrajać na dzwona, zalać tym smakiem, dodać pieprzu angielskiego, bobkowego liścia, zagotować, zaprawić masłem z mąką lub oliwą, albo dobrym słonecznikowym olejem, jeżeli kto chce; dodać cytryny obranej, pokrajanej i dużych rodzynków. Gdy się sos dobrze wydusi, ryba bę­dzie gotowa. Okłada się ją farszem z jarzyn, które gotowane były razem z nią.

 Znalezione obrazy dla zapytania Sos

elaale   tagi:

WRZ

28

linkologia.pl spis.pl
 
sosy

 2 twarde żółtka uciera się z łyżką oliwy lub łyżką dobrej kwaśnej śmietany. Dodatki: mała bułka, rozmoczona w mleku i przetarta przez sitko, usiekane drobno białka, 2 łyżki szczypiorku, szczypta soli i cukru oraz ocet lub sok cytrynowy, którym się sos rozprowadza, aby był zawiesisty, lecz nie zbyt gesty. 

 Znalezione obrazy dla zapytania SOS SZCZYPIORKOWY

elaale   tagi: sosy

WRZ

27

linkologia.pl spis.pl
 
sałatki

 Małą główkę białej kapusty pokrajać na ćwiartki, sparzyć ukropem, odlać i drobno pokrajać; dodać 25 dag marchewki karotki, pokrajanej drobno, posolić i wymięszać, ścisnąć i pozostawić na desce 3 godziny. Następnie wyciska się silnie z soli, dodaje siekanego kwaśnego ogórka i polewa sosem utartym z 2 twardych żółtek, 4 łyżek oliwy i octu do smaku. Białka posiekane dodaje się do sałaty i wszystko razem dobrze miesza. Przed podaniem musi stać pół godziny.

 Znalezione obrazy dla zapytania salad of raw carrots and cabbage pickle

elaale   tagi: surówka

WRZ

26

linkologia.pl spis.pl
 
ziemniaki

 8—10 ołupanych, okrą­głych, średniej wielkości ziemniaków, ustawia się ciasno w rondelku, wysmarowanym masłem, podlewa odrobiną wody i piecze pod przykryciem w piecyku. Z upieczonych ziemniaków ścina się wierzchołki, wydrąża ostrożnie ły­żeczką i napełnia farszem, następnie przykrywa zdjętym wierzchołkiem, układa na ogniotrwrałej salaterce, posypuje smażoną bułeczką lub parmezanem, kropi masłem i śmietaną, zapieka w gorącym piecyku przez 5 minut i podaje gorące. Farsz: wyjętą ośródkę ziemniaków uciera się z masłem, roztartą sardelką i twardym żółtkiem oraz łyżeczką siekanej pietruszki. Ostry sos musztardowy lub sardelowy w sosjerce

 Podobny obraz

elaale   tagi:

pijanedoznania9 | belief | kobietki-pl | budujemydomy | dawidol | Mailing