Archiwum - czerwca 2017

CZE

30

linkologia.pl spis.pl
 
ryby

 Szczupaka oczyszczonego i odleżałego przez parę godzin w soli, Osusza się serwetką, smaruje masłem, utartym z paru sardelkami i piecze w piekarniku, pilnie polewając wypływającym sosem. Pod koniec pieczenia zalewa się rybę filiżanką gęstej śmietany, roztrzepanej z łyżeczką mąki, zagotowuje i wydaje obłożoną makaronem . Sos osobno w sosjerce. 

 Znalezione obrazy dla zapytania Pike in anchovy butter

elaale   tagi: ryba

CZE

29

linkologia.pl spis.pl
 
przystawki

Pokrajaną podłużną bułkę nakłada się plastrem polędwicy wieprzowej, polewa sosem spod pieczeni, układa na półmisku i wstawia na parę minut do gorącego pieca.

 Znalezione obrazy dla zapytania MACZANKI Z POLĘDWICY

elaale   tagi: bułka

CZE

28

linkologia.pl spis.pl
 
przystawki

  Kawałek pieczeni cielęcej od obiadu zemleć wraz z bułką namoczoną w mleku. Osobno zrobić zasmażkę z łyżki masła i mąki, zalać ją rosołem , dodać soli i białego pieprzu, połączyć z mielonem mięsem, podprawić 1/8 1. (pół szklanki) śmietany kwaśnej, zagotować. Wyłożoną na salaterkę masę obłożyć sadzonemi jajkami, lub krokietam i z ziemniaków. Posypać siekanym szczypiorkiem

 Znalezione obrazy dla zapytania siekana pieczen

elaale   tagi: przystawka

CZE

27

linkologia.pl spis.pl
 
mięsa

 1 kg rozbratla okroić z ko­ści, rozbić pałką i posolić. Utrzeć na tarce marchew, pietruszkę, kilka pieczarek, dodać szczypiorku i zielonej pietruszki. Rozbratle grubo posmarować topionem masłem, na każdy nałożyć łyżkę mieszaniny jarzynowej, zwinąć i owiązać sznurkiem lub spiąć spinaczami. Osmażyć na roztopionym maśle, ułożyć w rondelku ze szczelną przykrywą, posypać siekaną cebulą i resztą jarzyn i dusić w własnym soku na wolnym ogniu, nie otwierając rondelka. Sos przetrzeć przez sito. 

  Znalezione obrazy dla zapytania Rozbratel zawijany duszony

elaale   tagi: mięso

CZE

26

linkologia.pl spis.pl
 
ciasta i torty

 10 dag posolonego masła. 15 dag mąki, 5 dag cukru, 2 dag łupanych, mielonych migdałów, 3 twarde żółtka, przetarte przez sitko, zagniata się na ciasto (w razie potrzeby, o ile ciasto za twarde, można dodać łyżkę kwaśnej śmietany). Ciastem tym wykłada się formę kwadratową i piecze na blado złoty kolor, następnie nakłada na grubość palca agrest, poprzednio z cukrem na gęsto ugotowany. Na wierzch kładzie się piankę merengową(bezowa), ubitą z 3 białek i kilku łyżek cukru pudru, i posypuje siekanymi migdałami i zapieka w piecyku. 

 Znalezione obrazy dla zapytania TORT AGRESTOWY Z PIANKA -

elaale   tagi: tort

aparatka2 | robert-rob | naukajazdywroclaw6 | tesknie | best-and-friends | Mailing