Archiwum - maja 2017

MAJ

30

linkologia.pl spis.pl
 
ciasta i torty

 6 dekagramów masła utrzeć na piane, dodać 15 dag.cukru pudru, 3 dag. kakao, 2 żółtka, 4 łyżki mleka, piane z białek i 15 dag. mąki. Mąka ma być zmieszana z ły­ żeczką proszku do pieczywa. Upieczony i wystudzony tort przekroić oraz napełnić marmoladą, przyrządzoną w ten sposób: 2 łyżki marmolady, 1 łyżkę cukru pudru, oraz jedno białko, uciera sie przez pół godziny, tj. tak długo, aż sie utworzy gęsta różowa piana. Pianką tą pokrywa sie również wierzch tortu 

 Znalezione obrazy dla zapytania Cocoa cake with pink foam

elaale   tagi: ciasta i torty

MAJ

30

linkologia.pl spis.pl
 
ciasta i torty

 Wyciągnięte ciasto strudlowe posypuje się bułeczką, kropi masłem i nakłada w płatki pokrajany, odparzony poprzednio wrzątkiem, rabarbar, posypuje suto cukrem z cynamonem oraz siekanemi, smażonemi skórkami z pomarańczy, zwija i piecze polany masłem

 Znalezione obrazy dla zapytania STRUDEL Z RABARBAREM

elaale   tagi: ciasta i torty

MAJ

25

linkologia.pl spis.pl
 
ciasta i torty

 25 dag. tartych z poprzedniego dnia ziemniaków uciera się z 6 żółtkami i 18 dkg cukru, następnie dodaje 6 dag łupanych tartych migdałów i 3 gorzkie, sok i łupkę z połówki cytryny, w końcu pianę z 6 białek i 4 łyżki tartej bułki. Piecze się w miernym piecu godzinę. Podaje się na gorąco, oblane szodonem lub sokiem owocowym.

 Znalezione obrazy dla zapytania Tort ziemniaczany

elaale   tagi: ciasta i torty

MAJ

22

linkologia.pl spis.pl
 
desery

 3/4 litra mleka zagotować, zasypać 1 dag. mielonej kawy i przecedzić. 6 całych ja j i 10 dag. cukru ubija się doskonale i zalewa, ubijając dalej, gorącą kawą. Płyn nalać do małych filiżaneczek, które się ustawia w dużym rondlu, nalewa gorącej wody do połowy wysokości filiżanek i wstawia przykryte do piecyka. Po pół godzinie powinno się ściąć. Zastudzohe wyrzuca się na płaskie kieliszki i przykrywa słodką bitą śmietanką

 Znalezione obrazy dla zapytania  Coffee milk in a glass

elaale   tagi: desery

MAJ

18

linkologia.pl spis.pl
 
desery

  4 żółtka utrzeć z 12 dag cukru, dodać po trochę, ucierając, pół filiżanki mocnej czarnej kawy, następnie 10 dag tartych orzechów i na przemian po łyżce pianę z 4 białek i 5 dag tartej przesianej buł­ki. Masę włożyć do formy budyniowej, wysmarowanej deserowym masłem i wysypanej cukrem grysikowym . Gotować na parze 1 1/2 godziny. Podawać można na zimno lub gorąco. W pierwszym wypadku jako polewa nadaje się bita śmietanka, w drugim chodeau z wina słodkiego.

 Znalezione obrazy dla zapytania budyń orzechowy

elaale   tagi: budyń desery

Strona główna


Kalendarz

pn wt sr cz pt so nd
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930311234

aparatka2 | robert-rob | naukajazdywroclaw6 | tesknie | best-and-friends | Mailing