Archiwum - listopada 2017

LIS

30

linkologia.pl spis.pl
 
przystawki

  Ugotowane mięso miele się z paroma sardelkami i kaparami, dodaje łyżkę masy pomidorowej, doprawia solą i pieprzem. Wykrojone z bułki okrągłe grzanki macza się w mleku z jajkiem, nakłada farszem, posypuje grubo parmezanem i zapieka w piecu polane masłem.

 Znalezione obrazy dla zapytania toasts with cooked meat

elaale   tagi:

LIS

29

linkologia.pl spis.pl
 
sosy

  Wymieszać pół szklanki białego wina, 3/4 szklanki wyborowej oliwy nicejskiej, sok z jednej cytryny 1 dag białej żelatyny, namoczonej w zimnej wodzie i rozpuszczonej w odrobinie gorącego rosoł . Osolić, posłodzić do smaku. Wlać tę mieszaninę w miskę kamienną, ubijać 15 minut trzepaczką. Po upływie tego czasu dodawać po jednym, 3 żółtka i dalej ubijać. Gdy sos zgęstnieje, polewać nim natychmiast mięso, lub rybę, gdyż szybko tężeje. Przed wydaniem na stół ochłodzić w lodówce.

 Znalezione obrazy dla zapytania SOS MAJONEZOWY z żelatyną do mięs i ryb

elaale   tagi:

LIS

28

linkologia.pl spis.pl
 

   5 bułek pokrajać w kostkę i ususzyć. 5 jaj rozbić z 1/ 2 l m leka i szczyptą soli, zalać bułkę, pozostawić jakiś czas, aby bułka nasiąkła, dodać 20 dag siekanej szynki i 10—15 dag mąki, tj. tyle , aby ciasto dało się uformować w kulę. Serwetkę macza się w wodzie, wyrzyma, wkłada ciasto i gotuje przez pól godziny w słonej wodzie. Budyń wyłożony na półmisek kraje się w plastry i podaje polany rumianym masłem z bułeczką lub z sosem pomidorowym.

 Znalezione obrazy dla zapytania Pudding au jambon haché.

elaale   tagi:

LIS

27

linkologia.pl spis.pl
 

 25 dag kaszy gryczanej ugotować na sypko z łyżką smalcu. Ugotowaną wymieszać z filiżanką drobno posiekanych skwarek. Ciasto strudlowe z 20 dag mąki, łyżki masła, słone letniej wody (bez jajka) wybić na stolnicy i po godzinnym odleżeniu pod ciepłym naczyniem, rozciągnąć , skropić masłem, posypać najpierw smażona tartą bułeczką, potem przygotowaną kaszą, polać suto tłuszczem, upie w gorącym piekarniku i podawać bardzo gorące.

 Znalezione obrazy dla zapytania strudel z kaszą gryczaną

elaale   tagi:

LIS

25

linkologia.pl spis.pl
 
desery

  Litr mleka, 15 dg cukru, 10 dag ziemniaczanej mąki, wymieszana szklanką zimnego mleka i 10 dkg słodkich migdałów , utartych przez maszynkę, zagotować, mieszając ciągle. Gdy będzie dosyć gęsta (musi odstawać od rondelka), ściągnąć z ognia i wciąż mieszając, póki masa gorąca, wlać 6 żółtek rozbitych z łyżką zimnego mleka, w końcu domieszać lekko sztywną pianę z 6-ciu białek i wło­żyć w formę, wylaną wodą i wysypaną cukrem. Gdy kisiel zastygnie, wyjąć go na półmisek, ubrać konfiturami i podać.

 Znalezione obrazy dla zapytania MANDEL GELEE

elaale   tagi: