Archiwum - września 2017

WRZ

04

linkologia.pl spis.pl
 
knedle

  Do 50 dag. mąki wkruszyć 2 dag. drożdży, dodać łyżkę masła, łyżeczkę soli i cukru, 3 dag. grysiku oraz tyle letniego mleka, aby ciasto było tęgie jak na bułki. Wyrobić doskonale i postawić w cieple na godzinę, aby wyrosło do podwójnej wysokości. Po czym wykłada się na stolnicę, kraje w kawałki, nadziewa suchą konfiturą, formuje knedelki i pozostawia je pół godziny, aby wyrosły. Gotuje się w lekko osolonej wodzie z każdej strony po 3 minuty. Po wyjęciu z wody otwiera się je natychmiast dwoma widelcam i, aby nie opadły, polewa rumianym masłem i posypuje tartym białym serem, wymieszanym z cukrem.

 Znalezione obrazy dla zapytania České knedlíky

elaale   tagi: knedle

pijanedoznania9 | belief | kobietki-pl | budujemydomy | dawidol | Mailing