Archiwum - września 2017

WRZ

26

linkologia.pl spis.pl
 
ziemniaki

 8—10 ołupanych, okrą­głych, średniej wielkości ziemniaków, ustawia się ciasno w rondelku, wysmarowanym masłem, podlewa odrobiną wody i piecze pod przykryciem w piecyku. Z upieczonych ziemniaków ścina się wierzchołki, wydrąża ostrożnie ły­żeczką i napełnia farszem, następnie przykrywa zdjętym wierzchołkiem, układa na ogniotrwrałej salaterce, posypuje smażoną bułeczką lub parmezanem, kropi masłem i śmietaną, zapieka w gorącym piecyku przez 5 minut i podaje gorące. Farsz: wyjętą ośródkę ziemniaków uciera się z masłem, roztartą sardelką i twardym żółtkiem oraz łyżeczką siekanej pietruszki. Ostry sos musztardowy lub sardelowy w sosjerce

 Podobny obraz

elaale   tagi: